Barion Pixel

Medencefenék fizioterápia

Szakember segítségével erősítsd meg gátizmaidat, még mielőtt az izomgyengeség okozta kellemetlen panaszok kialakulnának.

Panaszok, tünetek:

Az időben elkezdett intim torna felkészíti gátadat a szülésre, segít a szülés utáni regenerálódásban, megakadályozza az izomgyengeség következtében kialakuló kellemetlen szégyenbetegségeket, mint pl. az akaratlan vizelet elcseppenés.

Az intim tornát ajánlott megtanulni és megelőző jelleggel napi szinten végezni már a várandósság, szülés előtt is. Az erős, jól kontrollált medencefenék izomzat hozzájárulhat a gátmetszés elkerüléséhez, segítségével a gát kevésbé sérül a szülés során, illetve a „nagy esemény” után gyorsabban regenerálódik.

Az intim torna nem csak gátizom gyakorlatokból álló tréning!

A gátizom torna a gyógytorna alapszabályaira épülő vizsgálat és egyénre szabott komplex kezelés, melynek során figyelembe kell venni a gátizmok erejét, összehúzódási, lazítási képességét, esetleges sérüléseit.

Nem elég csak a medencefenék izmokkal foglalkozni! Meg kell vizsgálni a hasizmok, medence-, csípő körüli izmok állapotát, működésbe való bekapcsolódási sorrendjét, ellazulási képességét, együttműködését a gátizmokkal.

A vizsgálati eredmények birtokában lehet összeállítani a terápiás programot, melynek része a gátizom torna. A megelőzés és a gyógyulás eredményességéhez feltétlenül szükséges bizonyos életmódra vonatkozó tanácsok betartása. Egyes esetekben a torna végzése nem elegendő a kívánt eredmény eléréséhez, megtartásához, szükség lehet kiegészítő terápiákra, eszközök használatára.

A medencefenék izmainak épsége és hibátlan működése elengedhetetlen bizonyos élettani funkciók ellátása szempontjából (vizelet-, székletürítés akaratlagos szabályozása, szülés, szexuális élet), ezért a gátizmok megerősítése, karbantartása minden nő számára szükséges.

Amennyiben a gáton kellemetlen vagy szokatlan tünetek jelentkeznek, ajánlott urogynekológus szakorvos felkeresése és komplex nőgyógyászati fizioterápia (elektroterápia, biofeedback, aktív gátizomtorna, légzéstechnika, stb.) elkezdése.
 
Sok esetben a kismedencei szervek elváltozásainak nincs érezhető vagy látható jele, tünete, ezért pl. szülés után fontos a szakszerű állapotfelmérés és időben megkezdett személyre szabott nőgyógyászati fizioterápia, medencefenék torna. 
error: Védett tartalom!!!

Tudtad, hogy a gátizmok állapota, működése mérőeszköz segítségével objektíven mérhető?

Mivel a gátizmok „láthatatlanok”, nem tudjuk a vázizmokhoz hasonlóan vizsgálni, mérni, ezért legtöbbször a páciens szubjektív érzetére hagyatkozunk. Nagyon sok esetben igen nehéz megéreztetni a rejtett és általában gyenge izmok helyes működését.

Ahhoz, hogy megtudjuk, valóban a medencefenék izmaidat (és nem a körülötte lévőket) aktiválod-e, szükség van valamilyen visszajelzésre. Ebben segít a speciálisan erre a célra kifejlesztett mérőműszer. Az eszköz segítségével nemcsak azt tudjuk megállapítani, hogy a megfelelő izmaidat mozgatod-e a torna során, hanem mérni tudjuk azt is, hogy milyen erővel, mennyi ideig, mekkora sebességgel húzódnak össze gátizmaid, illetve el tudnak-e kellőképpen lazulni. Az objektív mérés lehetőséget ad arra is, hogy a gátizomtorna program elején és végén lemérve a gátizmok egyes paramétereit tájékozódhassunk a fejlődésről, valamint összehasonlíthassuk a korábbi és aktuálisan mért eredményeket. 

  • Tudtad, hogy a gyenge gátizom rendszeres tornával 3-4 hónap alatt akár 200 %-ot is képes fejlődni?
  • Kíváncsi vagy milyen erősek a gátizmaid, vagy, hogy mennyi ideig tudod összehúzva tartani azokat?
  • Biztos, hogy a megfelelő izmaiddal végzed a gátizom gyakorlatokat?
  • Lehetséges, hogy nem azt a mozgást csinálod a gát területén, amit szeretnél (elképzelsz)?
  • Szeretnéd tudni, hogy rendszeres gátizom torna végzésével milyen mértékben fejlődtek intim izmaid?

Mindezekre a kérdésekre választ kaphatsz, ha eljössz hozzám egy állapotfelmérésre. A műszeres mérést követően, edzettségi szintednek és állapotodnak megfelelő gyakorlatokat állítok össze neked.

Iratkozz fel a hírlevelemre mielőtt mész!

* kötelező mező