Barion Pixel

Szülés után milyen regeneráló tornát válassz?

Az alábbi ismertetővel ebben szeretnék segíteni neked.

Intimtorna, medencefenék torna, gátizomtorna, ilyen módszer, olyan módszer...

Egyáltalán, mi a különbség az egyes tornák, tréningek, kezelések között?

A hüvelyi szülés-bár természetes folyamat, mégis szinte minden esetben a hüvely, a gát, a medencefenéki izmok reverzibilis (visszafordítható) vagy irreverzibilis (visszafordíthatatlan) sérülésével jár, ezért nagyon fontos, hogy a rehabilitáció egészségügyi szakember segítségével történjen.

Milyen szakemberekhez fordulj? Tegyük tisztába a fogalmakat, kompetenciákat

Szülés után (panaszmentes esetben is) ajánlott a kismamáknak urogynekológus szakorvoshoz, illetve medencefenék-gyógytornászhoz fordulni. Mivel jelenleg a legtöbb kismama a létezésünkről sem tud, ezért választja az online megoldást vagy a trénereket. Sajnos, hozzánk szakemberekhez már csak akkor jönnek a páciensek, amikor nem múlnak vagy súlyosbodnak a panaszaik. Nálunk szembesülnek először azzal a ténnyel, hogy a szülés utáni regeneráció az nem egy egyszerű fizikai közérzetjavító szolgáltatás. (Panaszmentes esetben is lehetnek olyan elváltozások a gáton, amelyek csak a későbbiekben fognak problémát okozni). Sokan számon kérően teszik fel a kérdést: „Ezt nekem miért nem mondta senki?„ Nekik javasolnám, hogy mielőtt valakivel kezeltetik magukat, vagy bármilyen tornára befizetnek, nézzenek utána, hogy az illető egyáltalán egészségügyi szakember-e? Ha igen, akkor a következő kérdés, hogy milyen végzettségei vannak. Van-e gyógytornász diplomája, urogynekológus szakvizsgája, van-e mögötte kórházi tapasztalat, vagy csak elvégzett pár tanfolyamot? Dolgozik-e együtt urogynekológus szakorvossal, medencefenék-gyógytornásszal? Vizsgálja-e, méri-e a medencefenéken lévő izmokat (biofeedback, manuális vizsgálat), vagy vizsgálat, mérés nélkül adja a gyakorlatokat?

Urogynekológus szakorvos: Az urogynekológia az urológia és a nőgyógyászat határterülete. Az urogynekológus szakorvos a szülés utáni elváltozásokat, sérüléseket diagnosztizálja hüvely, illetve végbél felől manuálisan és ultrahanggal. A korrekt diagnózis felállításához a fekvő testhelyzeten kívül álló testhelyzetben is vizsgál, hiszen a sérvek a gravitáció hatására jelennek meg. Hüvelyfali vagy méhsüllyedés esetén hüvelybe helyezhető eszközt (különböző pesszáriumok), műtétet javasol, ha szükséges proctológushoz, urológushoz vagy medencefenék-gyógytornászhoz irányítja a pácienst.

Medencefenék-gyógytornász: Urogyenekológus szakorvossal együtt dolgozik. Hüvely és végbél felől vizsgálva felméri a medencefenéken lévő izmok állapotát. Megvizsgálja a medence körüli izmokat, ízületeket, szalagokat, a vizsgálat eredményétől függően dönt a személyre szabott terápiáról. Ez lehet aktív torna, elektroterápia vagy a gáton lévő izmok lazítása. A cél, a medencefenéki izmok funkciójának helyreállítása, javítása, a panaszok megszüntetése, ezáltal az életminőség javítása. A medencefenék-gyógytornász tud javaslatot tenni arra is, hogy kinek, mikor, milyen mozgásforma ajánlott szülés/műtét után, szükség esetén szakorvoshoz küldi a pácienst.

Napjainkban elszaporodtak a szülés utáni, többnyire nem egészségügyi szakemberek által összeállított, online elérhető regeneráló tornák. Tény, hogy ezek nagy előnye a könnyű, gyors elérhetőség, valamint az, hogy kényelmesen, tetszőleges időben végezhetők a lakásban, nem kell hozzá elmenni sehova. Sajnos hátrányuk ennél sokkal több lehet. A legfontosabb, hogy a kontroll nélkül végzett gyakorlatok akár károsíthatják is a kismama egészségét.

Biztos, hogy megéri kényelmesnek lenni?

A szülés utáni online regeneráló tornák hátrányai:

  • Nem történik vizsgálat, állapotfelmérés a mozgásprogram elkezdése előtt. A „mindenki” számára, legfeljebb különböző szinten összeállított tornák így nem is vehetik figyelembe az egyéni elváltozásokat (húgyhólyagsérv, végbélsérv, méhsüllyedés, vizelet-széklet-szél inkontinencia, szülési izom vagy idegsérülés, medencefenék izmok fokozott vagy gyenge tónusa, gyengült izomereje, állóképessége, ágyéki gerinc, medence körüli izmok, szalagok elváltozásai, testtudat, stb…), ez nem azonos a páciens egyénre szabott terápiájával.
  • Ezeket a tornákat többnyire nem szakemberek állítják össze és árulják az interneten (az edző, tréner, coach, oktató, digitális tartalomkészítő nem egészségügyi szakember)
  • Nincs kontroll, senki nem ellenőrzi, hogy megfelelően végzed-e a gyakorlatokat
  • Az online programok a szüléstől eltelt idő alapján javasolják az egyes videókat, ami nagy hiba, hiszen nem mindenki ugyanarról a szintről indul és nem ugyanabban az ütemben halad. Nehezebb gyakorlatokra váltásnál sem történik kontrollvizsgálat.

Az online tornák mellett sokan különböző trénerekhez fordulnak a mielőbbi regenerálódás reményében.

Kik azok trénerek?

Bármilyen előtaggal rendelkezik is a szó, nincs olyan végzettség, szakma, hogy tréner. Sem alap, sem közép, sem felsőfokon.

Tehát bárki lehet tréner, aki annak nevezi magát. Ennek ellenére több helyen is képeznek ilyen-olyan trénereket. Tudni kell, hogy ezek a gyorstalpalók nem akkreditáltak, azaz nem adnak semmilyen plusz végzettséget, nem jogosítanak fel senkit arra, hogy sérült, panaszokkal, tünetekkel rendelkező embereket vizsgáljon, kezeljen, rehabilitáljon. Akkor sem, ha valaki gyógytornászként vesz részt ilyen típusú képzésen. A tréner nem tud vizsgálni, jogosultsága sincs hozzá. Nincs egészségügyi tevékenységre működési engedélye, nincs benne az egészségügyi dolgozók nyilvántartásában. Nem képes diagnózist felállítani, nem tudja értelmezni az egészségügyi/orvosi leleteket, nem rendelkezik megfelelő szintű anatómiai, élettani ismeretekkel. Nem dolgozik együtt urogynekológus szakorvosokkal, nincs mögötte egészségügyi háttérintézmény.

Azt már tudják az emberek, hogy pl. egy törés, protézis beültetés után a gyógytornásszal kell elkezdeni a rehabilitációt, hiszen az egészségükben történt változás.  Ideális lenne, ha a különböző kismedencei beavatkozások, hüvelyi szülés, császármetszés után is szakemberhez fordulnának a hölgyek, mert ezek az események éppen úgy az egészségünkben okoznak elváltozást.

Természetesen mindenkinek a saját döntése, hogy kire bízza az egészségét.

error: Védett tartalom!!!

Iratkozz fel a hírlevelemre mielőtt mész!