Barion Pixel
IMG-5751

Farokcsont fájdalom (Coccygodynia)

A coccygodynia vagy más néven a coccydynia a farokcsont körüli régió fájdalmát jelenti. A húzó-nyomó fájdalom jellemzően a farokcsont-keresztcsonti ízületben jelentkezik. Többnyire üléskor, felálláskor, de előfordul különböző helyzetváltoztatások alatt, székletürítéskor, köhögés, tüsszögés vagy nevetés közben. Nőknél a fájdalom menstruáció alatt gyakran fokozódik. Egyes egyéneknél a farokcsont fájdalma gyakori, görcsös székelési ingert vált ki. Deréktáji fájdalom is jelentkezhet, bár az nem a coccygodynia jellegzetes tünete. 

A panaszok, tünetek legtöbbször néhány hét vagy hónap alatt elmúlnak, de esetenként a fájdalom tartóssá (krónikussá) válik, jelentősen rontva ezzel a páciens életminőségét. 

A coccygodynia kialakulhat külső vagy belső trauma hatására. Külső trauma lehet pl. a fenékre esés, amely következtében a farokcsont elmozdul vagy eltörik. A belső trauma leginkább a hüvelyi szülést követően alakul ki. Kisebb traumát okozhat a tartósan keményebb felszínen történő ülés. A nem traumás farokcsont fájdalom oka lehet a sacrococcygealis (farokcsont-keresztcsonti) ízület fokozott vagy csökkent mobilitása, szalagok rövidülése, megnyúlása, egyes fertőző betegségek, illetve a medencefenék izmok fokozott tónusa, vagy megnyúlása. 

Amennyiben a fent leírt tünetekkel rendelkezik, keressen fel olyan urogynekológus vagy proctológus szakorvost, aki medencefenék izmokat is vizsgál. 

A coccygodynia kezelése 90%-ban konzervatív, azaz nem műtéti. A medencefenék fizioterápiájával a panaszok jelentősen csökkenthetők, megszüntethetők. A fizioterápia első lépése az állapotfelmérés, ahol a medence és a lumbális gerinc vizsgálatán túl felmérjük a medencefenék izmok állapotát (hüvely és végbél felől is).

 A coccygodynia kezelésének része a manuális terápia, melyet végezhetünk külső (ízületek mobilizálása, mellkasi mobilizálás, inak nyújtása) vagy belső technikákkal (hüvely és végbél felől történik). A manuális kezelések mellett nagyon fontosak az ergonómiai beállítások, a különböző eszközök, melyek csökkentik a farokcsontra nehezedő nyomást.

Megosztom a cikket mással is:

Kapcsolódó cikkek:

Pudendus neuralgia

A pudendus neuralgia egy krónikus neuropátiás kismedencei fájdalom, mely főleg a nemi szervekben vagy az anális-rektális területen jelentkezik. A fájdalom

Tovább olvasom »
error: Védett tartalom!!!

Iratkozz fel a hírlevelemre mielőtt mész!

* kötelező mező