Barion Pixel
sportba

Sportba való visszatérés a szülés után

A kismedencei/medencefenéki problémák hatással vannak a szülés utáni testmozgáshoz való visszatérésre.

A hormonális változások, a megnövekedett testsúly, a kötőszövetek állapota egyaránt befolyásolják a testmozgáshoz való sikeres visszatérést.

A szülés akár hüvelyi vagy császármetszés, traumás folyamat, amely átmenetileg vagy véglegesen megakadályozza az addig megszokott testmozgást. 

A rendszeres testmozgás fizikai és mentális egészségre gyakorolt pozitív hatása bizonyított és elfogadott tény. A mozgás rövid távon javítja a hangulatot, elősegíti a fogyást és a szív-és érrendszeri fittség fenntartását. Hosszabb távú előnyökkel jár mind az anya, mind pedig a gyermek számára. 

A várandósság alatt végzett testmozgás kifejezetten ajánlott és biztonságosan végezhető anélkül, hogy az anyát vagy a magzatot veszélyeztetné. A terhesség és a szülés hatalmas testi, lelki változásokat okoz a nők életében, melyeket a sportoláshoz való visszatérés (hobbisport, élsport egyaránt) esetén figyelembe kell venni. 

A fizikai aktivitáshoz való visszatérést szülés után leggyakrabban a szüléssel kapcsolatos kismedencei traumák akadályozzák. Ilyenek, pl.: szülési levator izomsérülés, idegsérülés, szövetek megnyúlása, záróizmok sérülése, a gát sérülései, medencefenék izmok gyengülése, a hasfal megnyúlása, szerkezetének megváltozása, a medence ízületeinek sérülései, elváltozásai, kismedencei és mozgásszervi fájdalmak. 

A szülés után a nőknek megfelelő időre van szüksége a gyógyuláshoz. (Főleg a has és a medencefenék területén). Ez az időtartam előre nem határozható meg pontosan, mindenkinek az egyéni genetikájától, az életmódjától, a terhesség alatti változásoktól és a szülésétől függ. 

Vannak fontos tényezők, amelyeket figyelembe kell venni mielőtt a szülés után valaki visszatérne a sportoláshoz. Kiemelt figyelmet igényelnek a nagy hatású gyakorlatok, az ugrálással, rázkódással, fokozott hasi nyomással járó mozgásformák. (pl.: futás, súlyok emelése, stb.) A futás nehéz fizikai edzés, nagymértékben növeli a medencefenék működési zavarának kockázatát az alacsony hatású gyakorlatokhoz képest. 

Amennyiben szülés után az anya nem rehabilitálódik megfelelően mielőtt visszatér a nagy hatású gyakorlatokhoz, a medencefenék diszfunkciók tovább romolhatnak, akár visszafordíthatatlan életminőség romlást is okozhatnak. 

Például egy röplabdázó visszaküldése a sportba térdszalag szakadás után csak akkor lehetséges, ha rehabilitáción vett részt, és teljesítette a játékba való visszatérési kritériumokat. (Ezesetben a rehabilitációt gyógytornász-fizioterapeuták végzik)

A szülés természetes folyamat, de nem igaz, hogy csak természetes felépülést igényel!

Azt, hogy a nőknek szülés után milyen elveket célszerű betartania a sportba történő visszatéréshez, szakmai irányelvek szabályozzák. (Goom és Brockwell 2019.)

Ezek az irányelvek bizonyítékokon alapuló ajánlások, amelyek szerint a szülés után a nőknek személyre szabott egészségügyi szakember (urogynekológus, medencefenék-gyógytornász) által végzett vizsgálatra, állapotfelmérésre és értékelésre van szüksége a medencefenék rehabilitáció, a kismedencei szervek prolapszusának megelőzése, kezelése, a vizelet,  széklet és szél inkontinencia és a jobb szexuális funkció érdekében. 

A sportolás közben megjelenő tünetek, mint pl.: a vizelet elcseppenés, húzó érzés az altesten, azt jelentik, hogy a medencefenék nem tolerálja a megnövekedett terhelést. El kell oszlatni a mítoszt, mely szerint az akaratlan vizeletvesztés normális a terhesség alatt és szülés után!

Mielőtt bármilyen sportba visszatérne szülés után, kérje medencefenék-gyógytornász vizsgálatát, javaslatát. 

Megosztom a cikket mással is:

Kapcsolódó cikkek:

Pudendus neuralgia

A pudendus neuralgia egy krónikus neuropátiás kismedencei fájdalom, mely főleg a nemi szervekben vagy az anális-rektális területen jelentkezik. A fájdalom

Tovább olvasom »
error: Védett tartalom!!!

Iratkozz fel a hírlevelemre mielőtt mész!