Barion Pixel
IMG-5749

Pudendus neuralgia

A pudendus neuralgia egy krónikus neuropátiás kismedencei fájdalom, mely főleg a nemi szervekben vagy az anális-rektális területen jelentkezik. A fájdalom általában a medence területén van, lehet a test egyik vagy mindkét oldalán (a szeméremtestben/scrotumban, a perineumban, csiklóban/péniszben, végbélben). Jellege égető, késszúrásszerű, vagy sajgó, szúró, csípő, de zsibbadásként is leírják a páciensek. Általában közvetlenül hüvelyi műtét, kismedencei trauma vagy szülés után jelentkezik.

A kórkép kialakulásának oka lehet az ideg megnyúlása, kompressziója, az ideget ért közvetlen trauma, sugárzás. Bizonyos tevékenységek (ülés, biciklizés) fokozhatják a pudendus ideg nyomását, fenntartva ezzel a folyamatos altesti fájdalmat. Az ideg kompresszióját okozhatja még a székrekedés, nagy súlyok emelése, fitnesz során végzett guggolások, egyenetlen utakon történő vezetés (a vibrációs inger miatt) és a fenékre esés. 

A pudendus neuralgia jellemzője az üléskor jelentkező kismedencei fájdalom, amely a nap folyamán fokozódik, felálláskor, fekvéskor csökken, a szexuális diszfunkciók, vizelési/székletürítési nehézségek. 

A pudendus neuralgia diagnózisának felállítása nagyon nehéz, mert nincs tesztje, főleg a páciens anamnézisére és a fizikális vizsgálatra támaszkodhatunk. 

A pudendus neuralgia konzervatív (nem műtéti) kezelése:  az orvos által felírt gyógyszerek: fájdalomcsillapítók, izomlazítók, görcsoldók, valamint a medencefenék fizioterápiára szakosodott gyógytornász által végzett – főként belső manuális – terápiák. A hosszabb távú panaszmentesség eléréséhez feltétlenül szükséges a csípő-keresztcsonti ízületek mobilizálása, csökkentve a keresztcsonti szalagok feszülését. 

A pácienseknek ajánlott olyan fánk-vagy C alakú párnát használni üléshez, amely leveszi a nyomást az ülőgumókról és a medencefenék izmokról. Feszes medencefenéki izmok esetén a Botox injekció és a medencefenék fizioterápia lehet hatékony, amennyiben a konzervatív terápia sikertelen, sebészeti dekompresszió alkalmazására kerül sor. 

Megosztom a cikket mással is:

Kapcsolódó cikkek:

error: Védett tartalom!!!

Iratkozz fel a hírlevelemre mielőtt mész!

* kötelező mező