Barion Pixel
young-woman-toned-abs-rug-home-while-watching-video-guide-laptop

Szétnyílt hasizom (Rectus diastasis)

Az egyenes hasizom (m. rectus abdominis) a has elülső oldalán függőlegesen húzódó páros izom, amely a szeméremcsont (os pubis) és a szegycsont (sternum), valamint az 5-7. bordák között feszül ki. A párhuzamos izmokat középen egy inas rész (linea alba) választja el egymástól.

Az egyenes hasizom fő működése a törzshajlítás, azaz a medence és a bordakosár egymáshoz való közelítése. A fő működésén túl segíti a légzést, megtámasztja a hasűri szerveket, valamint feszülése növeli a hasüregi nyomást.

Az egyenes hasizom a várandósság során termelődő hormonok hatására fellazul, elvékonyodik, a has növekedése miatt rostjai megnyúlnak, eltávolodnak egymástól.

Szülés után, ha az egyenes hasizom két része nem rendeződik vissza, a középső inas rész területén akár 3-4 ujjnyi, vagy ennél is nagyobb rést is tapinthatunk (rectus diastasis). A kétoldali egyenes hasizom eltávolodását okozhatja elhízás vagy helytelenül végzett hasizom erősítés is.

Fontos, hogy egészségügyi szakember diagnosztizálja és kezelje a rectus diastasis meglétét, mértékét, mivel a vizsgálat során egyéb, patológiás elváltozásokra is fény derülhet. Az eltávolodás mértékének mérését nem lehet internetről megtanulni! Rosszul diagnosztizált vagy kezeletlen esetben nem csak az esztétikai, de a funkcionális problémák is fokozódhatnak, ilyen pl.: a derék- és hátfájás, a kismedencei szervek süllyedése, inkontinencia, vagy sérv kialakulása.

A szétnyílt hasizom kezelése nem egy önálló gyakorlatsor vagy program. Komplex vizsgálat után (izmok állapota, ereje, működésbe való bekapcsolódási sorrendje, ágyéki gerinc, rekeszizom, medence helyzete, stb.) személyre szabottan állítjuk össze a gyógytornát, ami nem csupán hasizom erősítésből áll, hanem tartalmazza a vizsgálat során feltárt izomgyengeség, tartáshiba, beszűkült ízületi funkció, stb. korrekcióját is.  Elengedhetetlen, hogy a páciens mindig az aktuális állapotának megfelelő progresszivitási szintű feladatot kapjon, melyet folyamatosan kontrollálunk.

Az egészségügyi szakember által összeállított, speciális és egyénre szabott gyógytornával nagyon jó eredményeket lehet elérni.

A szétnyílt hasizom kezelésére nem alkalmasak a hasizom erősítésre használt, hagyományos gyakorlatok, sőt azok árthatnak is.

A szétnyílt hasizom egy anatómiai elváltozás, folyamatos vizsgálatot és kontrollt igényel, ezért panaszok esetén ajánlott gyógytornász, nőgyógyász, vagy sebész szakember felkeresése.

Megosztom a cikket mással is:

Kapcsolódó cikkek:

Pudendus neuralgia

A pudendus neuralgia egy krónikus neuropátiás kismedencei fájdalom, mely főleg a nemi szervekben vagy az anális-rektális területen jelentkezik. A fájdalom

Tovább olvasom »
error: Védett tartalom!!!

Iratkozz fel a hírlevelemre mielőtt mész!